Marttatalo Helsinkiin

Kun sota-aika oli ohi ja talous lähti nousuun, ryhdyttiin useilla paikkakunnilla hankkimaan omaa marttalaa, jossa olisi oma tupa ja oma lupa. Kokoontuminen kodeissa ja erityisesti vieraiden nurkissa ei houkutellut isoiksi kasvaneita yhdistyksiä. Marttaliitto sai oma talonsa 1958.

Marttatalo oli kaunis myös iltavalaistuksessa.Koko järjestö vietti rakennusvuotta 1957, jolloin Marttataloa rakennettiin.

Tontin oli järjestölle testamentannut Alli Nissinen, yksi järjestön perustajista ja Emäntälehden pitkäaikainen päätoimittaja. Testamentin ehtona oli mm. että Allin aikaan koulussa jo pitkään opettanut opettaja sai jatkaa Alli Nissisen aloittamaa työtä eläkeikäänsä saakka. Näin tapahtuikin. Vanhat koulurakennukset alkoivat rapistua eivätkä muutenkaan olleet järjestötoimintaan erityisen soveliaita: Niinpä tuli aika pohtia uuden rakentamista. Hotellitoiminta katsottiin tontille sopivaksi ansiotulomuodoksi. Ja näin päädyttiin uuden Marttatalon rakentamiseen.

Päätös rakentamisesta tehtiin kesällä 1956. Rakennuksen suunnittelijaksi valittiin arkkitehtitoimisto Anttila& Klami. Vanhat rakennukset purettiin ja sen jälkeen aloitettiin louhintatyöt tontilla. Ne saatiin valmiiksi maaliskuussa 1957. Talo valmistettiin ajan tapaan paikanpäällä muurattuna.

Talo rakennettiin alkujaan osin 4, osin 6 kerroksiseksi. Kadun puolelle tehtiin toimistohuoneita ja ylimpään kerrokseen lounasravintola. Pihasiiven puolelle tehtiin hotelli jossa alkujaan oli huoneita 2-3 kerroksissa. Ensimmäinen kerros vuokrattiin toistaiseksi muuhun tarkoitukseen ja yläkertaan valmistui kokoustilat. Kellarikerrokseen tehtiin saunaosasto, oma pesula sekä varasto- ja arkistotiloja. Myöhemmin 4 kerroksinen osa korotettiin 6 kerroksiseksi. 

Peruskivi muurattiin 17.5.1957 klo 18, jolloin paikalla oli Marttaliiton valtuuskunta ja johtokunta sekä lukuisa määrä kutsuvieraita joiden mukana oli mm. kaikkien niiden yhdistysten edustajat, jotka olivat jo saaneet täyteen keräyslistansa Marttatalon hyväksi.

Rakennustyö oli nopeaa. Marttatalo hotelleineen ja toimistotiloineen valmistui Uudenmaankatu 24:ään tammikuussa 1958. Marttaliitto ja Uudenmaan Marttapiiriliitto muuttivat taloon 20.1.

Kun kaikki tavarat oli saatu paikoilleen, ja toiminta saatiin luistamaan, oli juhlan aika. Talo vihittiin käyttöön juhlamenoin 16.5.1958. Tilaisuudessa kuultiin mm. Helsingin tuoreen Marttakuoron esittämä, Väinö Hannikaisen Toivo Lyyn sanoihin säveltämä Martta-hymni.

Aikaa myöten Marttatalo rapistui ja alettiin pohtia suurta peruskorjausta tai muuttoa. Päädyttiin jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja Marttatalo myytiin pois. Asiasta päätti ylimääräinen kokous joulukuussa 2007. Uusi sopiva kiinteistö löytyi nopeasti ja Marttaliitto muutti uusiin tiloihin Lapinlahdenkatu 3:een kesäkuussa 2008. Uudenmaan Marttapiiriliitto ja Helsingin Marttayhdistys neuvonta-asemineen olivat muuttaneet Marttatalosta jo aiemmin, vuonna 1986.

Rakentaminen oli marttojen yhteinen hanke

Alli Nissisen valmistava koulu Uudenmaankatu 24. Kuvattu 1915.Iso rakennus vaati runsaasti pääomaa. Aiemmin jo vuosien ajan kartutettujen rakennusrahastosäästöjen lisäksi kerättiin rahaa marttojen keskuudessa:  Keräyslistat ovat kiertäneet ja jokainen martta on saanut uhrata roponsa yhteiseen rakennukseen. Pienistä rovoista on noussut suuri talo. Yksimielisyys on voimaa, kirjoitti Järvenpään Marttojen sihteeri. Taloa varten otettiin myös lainaa vakuutuslaitoksilta, pankeilta ja marttayhdistyksiltä. Pankkien myöntämä lainoitus ei ollut tuohon aikaan lainkaan niin itsestään selvää kuin nykyisin, joten voidaan sanoa, että marttojen hankkeeseen uskottiin.

Ensimmäisen keräyskuukauden aikana martat keräsivät rahaa listakeräyksin ja erilaisin myyjäisin 10.969.688 mk (269.365 € vuoden 2011 rahassa) senkin jälkeen keräys vielä jatkui.

Lauri Pohjanpää kirjoitti harjannostajaisia varten runon Martat rakentavat. Runo lausuttiin harjannostajaisissa, ja sitä siteerattiin ahkerasti myös yhdistyksissä, jotka valmistivat talkoissa tekstiileitä hotellin ja koko talon käyttöön: 

Katunäkymä Uudenmaankatu 24.Talossa siinä rakennetaan
Maata käsin ja ajatuksin hartahin.

Ei nousematta olla kylvö saata,
Mi tehdään rukouksin hiljaisin.

Marttayhdistykset lahjoittivat myös runsaasti tekstiilejä Marttaliitolle jotta hotellin toiminta pääsisi alkuun. Yhdistykset kutoivat ja ompelivat pyyheliinoja, siivousliinoja, pöytäliinoja sekä ryijyjä ja raanuja seinien somisteeksi. Helsinkiläiset martat ompelivat talkoilla pussilakanat ja muut petivaatteet hotellihuoneisiin. Muitakin lahjoituksia saatiin: mm. Pohjois-Savon martat lahjoittivat talolle Alli Nissisen muotokuvan.

Marttojen rakennustyölle oltiin kaiken kaikkiaan hyvin suopeita. Monet yritykset lahjoittivat somisteita tai lupasivat huomattavia alennuksia tavarahankinnoille.

Marttahotelli

Marttahotelli aloitti toimintansa 6.3.1958. Huoneita oli yhteensä 29, joista 11 oli kahden hengen huoneita. Valmistuttuaan hotelli oli moderni. Se oli ensimmäinen hotelli Suomessa, joka otti käyttöön pussilakanat. Muissa hotelleissa nukuttiin vielä pitkään välilakanan kanssa. Eri kerrosten tekstiilit olivat erivärisiä.

Myöhemmin hotelli oli edelläkävijänä 1980-90-lukujen taitteessa, jolloin hotellin nettisivuilta voi tehdä huonevarauksen sähköisesti. Uusi palvelu helpotti aluksi erityisesti hotellin kanta-asiakkaiden varauksia. Monet kanta-asiakkaista olivat ulkomaalaisia, jotka olivat ihastuneet hotellin perheenomaiseen tunnelmaan ja henkilökunnan monipuoliseen kielitaitoon: englannin lisäksi ruotsi, saksa, ranska ja italia olivat päivittäisiä palvelukieliä. Hotellin majoitusprosentti oli lähes koko toimintansa ajan yksi Helsingin korkeimmista.

Hotellin johtajina toimivat Maija Särkisilta, Eeva Sourander, Raili Valtasaari, Riitta Kärkkäinen, Taina Asunta ja vuodesta 1974 lähtien Kirsti Haatio-Leven.

Hotellia laajennettiin 1962. Muutostöiden jälkeen hotellissa oli 25 yhden hengen ja 12 kahden hengen huonetta. Kymmenen vuotta myöhemmin hotellissa tehtiin korjaustöitä, mutta sitä ei tuolloin laajennettu. Sisustusta uusittiin säännöllisesti. Viimeistä kertaa 2000-luvun puolella.

Hotellin toiminta lopetettiin31.6.2008.

Ravintola

Marttatalon lounashuone aloitti toimintansa 11.3.1958. Jolloin se tarjoili hotellina aamupalan ja oli yleisölle avoinna lounasaikaan. Lounashuonetoiminnan ohella ravintolan tiloissa järjestettiin alusta lähtien myös perhejuhlia.

Hotelliremontin yhteydessä 1972 myös lounashuone peruskorjattiin. Uutta ilmettä luotiin remontein  myöhemminkin. 2000-luvun puolivälissä ravintola sai viihtyisän kattoterassin Uudenmaankadun puolelle.

Kirsi Vesterbacka