Omat huonekalumallit

Marttojen mielestä kaunis ja harmoninen koti antoi hyvän kasvualustan lasten kasvamiseksi aikuisuuteen. Marttaliitto tilasi arkkitehti Yrjö Laineelta piirustukset maalaiskodin huonekalumalleiksi. Kotiin sopivista lampuista pidettiin suunnittelukilpailu.

Marttaliiton omia tuvan huonekalumalleja näyttelyssä Jyväskylässä 19361930-luvulla Marttaliitto puhui paljon maatilan emäntien ja perheen äitien tärkeän roolin puolesta. Naiset tahdottiin pois navetasta sisälle hoitamaan kotia ja pihaan laittamaan puutarhaa. Koettiin, että karjanhoito on miesten työtä ja kodin kunnollinen hoito ja lasten kasvatus vaatii niin paljon tietämystä ja tekemistä, että naisten tulisi saada keskittyä vain niihin asioihin.

Kodin siisteys oli otettu marttojen opetusohjelmaan 1920-luvulla. Nyt käännettiin katseet siisteyden ohella myös kodin harmoniseen sisustukseen. Tätä varten Marttaliitto tilasi arkkitehti Yrjö Laineelta (myöhemmin Yrjö Laine-Juva) piirustukset kaikkiin maalaiskodissa tarvittaviin huonekaluihin unohtamatta kodinhoidossa tarvittavia rakennelmia kuten puulaatikkoa ja tuuletustelinettä.

Huonekalupiirustuksia tilattiin mm. seuraavista huonekaluista: pirttipöytä penkkeineen, sohva, tuolit, lipasto, kulmakaappi, pohjalaistyyppinen kerrossänky, kahden istuttava keinutuoli, rengin kaappi ja lautashylly. Kalustesarjalle suunniteltiin kolme värimaailmaa 

  • Kermanvalkoinen, jossa on messingin väriset somistemaalaukset
  • Tummanvihreä, jossa on vaaleamman vihreät koristemaalaukset
  • Keskivihreä, jossa on puna-oranssit koristemaalaukset

Huonekalujen mallit oli tyypitelty talonpoikaisten kalusteiden mukaan. Niiden etupaneeleita ja kaappien ovia somistivat pystyuritetut salmiakkikuviot. Suunnittelussa oli panostettu käytännöllisyyteen ja mukavuuteen. Esimerkiksi pirttipöydän penkit olivat hieman koverretut, jolloin penkillä oli mukavampi istua pitkiäkin aikoja. Puulaatikko oli tarkoitettu ison uunin viereen. Sen takaseinämä oli osaksi avoin, jolloin laatikkoon pääsi lämpöä uunin kyljestä. Näin puut kuivuivat paremmin. Laatikossa oli myös oma lokero saappaiden ja sukkien kuivatusta varten. Myöhemmin suunnitellussa astiakaapissa oli pystypuulla erotettu hyllyt lipeälle ja tulitikuille, jotta pikkulapset eivät pääse niihin käsiksi. Myös tuuletus- ja pyykinkuivaustelineissä oli ajateltu käytännöllisyyttä ja ergonomiaa. 

Huonekalut julkaistiin Emäntälehdessä vuosina 1934–37. Niihin sai aikoinaan ostaa piirustuksia piiriliitoista. Piirustuksia on säilynyt joissain kirjastoissa, ja niitä voi kysyä kaukolainaksi omaan lähikirjastoon.

Jotta sisustuksesta olisi tullut täydellinen, järjestettiin kotiin sopivista kattolampuista suunnittelukilpailu. Sen voittajalampuista tehtiin prototyypit, jotka olivat kokeiltavana ainakin Virkkalan Marttalassa Lohjalla. Toisen maailmansodan syttyminen aiheutti kotien kohennukseen muutamien vuosien katkoksen. Sinä aikana mallipiirustukset ehtivät jo unohtua eikä naisten siirtymisestä navetasta kodinhoitoonkaan ollut enää puhetta. Olivathan naiset hoitaneet monissa kodeissa koko maatilan miesten ollessa rintamalla.

Kirsi Vesterbacka