Irja Viding

Marttaliiton kunniajäsen, Marttaliiton johtokunnan puheenjohtaja 1957-1971

Kotitalousopettaja Irja Viding (11.12.1906-8.1.1995) toimi Marttaliiton johtokunnan varapuheenjohtajana vuosina 1947 -1957 ja puheenjohtajana vuosina 1957-1971.

Irja Vidingin marttaura alkoi vuonna 1930, kun vasta valmistuneesta kotitalousopettaja Irja Paavilaisesta tuli Itä-Karjalan Marttapiiriliiton konsulentti. Työnkuva oli laaja: kotitalousnevuontaan kuului mm. sianteurastus ja konsulentti sai tukea emäntiä niin lasten kuin porsaidenkin hoidossa. Kenttätyön lisäksi konsulentin toimenkuvaan kuului neuvojien valmennus ja kotiapulaisille järjestetyt iltakurssit. 

Elna Pelkonen kertoo kirjassaan Marttatyötä Laatokan Karjalassa: "Konsulentti Paavilaisen työ muodostuikin uraauurtavaksi. Hänellä riitti aikaa ja innostusta joka suuntaan, vaivojaan hän ei säästänyt eikä tavoitellut henkilökohtista mukavuutta. Pienessä asuinhuoneessaan hänellä oli piiriliiton toimistokin"

"Virkamarttauransa" jälkeen Irja Viding jatkoi innokkaana harrastusmarttana. Perhe oli muuttanut sotien jälkeen Helsinkiin ja vuonna 1947 Irja Vidingistä tuli Marttaliiton valtuuskunnan jäsen ja johtokunnan varapuheenjohtaja. 

Marttaliiton johtokunnan puheenjohtajaksi Irja Viding valittiin samana vuonna, kun Marttatalon rakennustyöt aloitettiin. Pääomaa oli vain muutama Nokian osake, joten velkaa piti saada paljon. Kun heti perään osui myös oman Helsingin yhdistyksen talouskoulun rakentaminen, rakennus- ja rahanhankintakierre kesti 1950-luvulta pitkälle 60-luvulle asti.

Irja Vidingin panos rakennushankkeissa oli mittava. Valoisa ja vaikeuksia pelkäämätön puheenjohtaja käytti taitavasti sekä taivuttelukykyään että ministeri- ja pääjohtajamiehensä kautta tulleita suhteita. Valtuuskunnan pitkäaikainen puheenjohtaja Vieno Simonen kiteytti asian aloitamalla puheensa Irja Vidingin 80-vuotisjuhlassa: "Meillä on ilo kiittää sinua kerjäämistaidosta". 

Irja Vidingille on myönnetty Marttaliiton kultainen ansiomerkki vuonna 1959 ja hänet on kutsuttu Marttaliiton kunniajäseneksi.

Lähde: Sirkka-Liisa Eskolin: Irja Viding, rahankeruun mestarimartta. Emäntälehti 1987/4.