Marttapaita 1984

Marttapuvun toinen isompi uudistus toi vanhojen marttamekkomallien rinnalle marttapaidan jota voidaan käyttää myös housujen kanssa. Paidan seuraksi sopii tummansininen jakkupuku, neuleasu tai siniset farkut.

Marttapaita. Tytti Isohookana-Asunmaa Syreeniseminaarin puhujana Kenkäverossa 2007.Marttojen järjestökampanja 1984-86 tähtäsi järjestökuvan kehittämieen ja jäsenten aktivoimiseen. Kampanjan alkumetreillä otettiin käyttöön MARTAT -logo ja uusi järjestöasu vanhan marttapuvun rinnalle.

Uuden asun ja marttapaiden suunnitteli Maj Kuhlefelt P & M Design suunnittelutoimistosta. 

Alunperin tummansinisen jakkupuvun kanssa käytettiin juhlavampana työasuna vaaleansinistä paitapuseroa, jossa oli marttamerkki kirjoittuna taskuun. Paitaan kuului ajan tavan mukaan kaksi erilevyistä nauhaa, jotaka voitiin sitoa kauluksen alle rusetiksi. Leveämpää nauhaa voitiin käyttää myös huivin tapaan. Kaikille järjestön työntekijöille hankittiin uudet asut, mutta martat kokivat jakkupukuasun turhaksi ja epäkäytännölliseksi. Sen käyttö oli yhdistystoiminnassa lyhytaikaista puvun hintaan nähden: jakkupuku yllä kun ei ollut mukava kaataa kahvia. 

Työkäyttöön tehtiin vaaleansininen suutarinessu ja kolmiohuivi sekä taloustyömekko, jota piirin työntekijät käyttivät jonkin verran, mutta sekään ei säilynyt pitkään käytössä. Vuonna 1994 sen tilalle suunniteltiin marttakankainen liivihame. 1980-luvulla monet käyttivät mielellään pitkiähousuja, joten mekot ja liivihameet koettiin epäkäytännöllisiksi. 

Uuden asun keskiöksi muodostui monikäyttöinen marttapaita, josta tuli jäsenistönkin suosikki. Vuonna 1994 Marttaliiton hallitus lievensi järjestöasuun liittyviä sääntöjä. Marttapaidan kanssa saatiin käyttää tummansinistä perusmallista hametta, pitkiä housuja tai sinisiä farkkuja. Kaikki nämä voitiin hankkia oman mallin mukaisia. Juhlassa tai esimerkiksi luennoidessa, voi vaihtoehtoisesti käyttää tummansinistä jakkupukua. Mallin tulee vain olla sellainen, että marttamerkit saa kiinnitettyä näkyvästi rintapieleen niin, että kaulus ei niitä peitä: merkkejä kun ei saa laittaa kaulukseen.  

Marttapaita on käytännöllinen senkin vuoksi, että sitä voidaan käyttää sekä paidan että jakun tapaan. Kun paitaa käytetään jakkuna, sen alle voidaan laittaa valkoinen tai tummansininen t-paita tai poolopusero. Muut värit ovat kiellettyjä.  

Jäsenistö otti paidan omakseen. Monet martat ovat ommelleet paidan tehdessään I-taitoavaimen käsityönäytettä. Paidan voi myös ostaa Etelä-Karjalan Martoilta.

Vuodesta 1994 myynnistä poistui oma jakkupukumalli sekä taloustyömekko. Liivihametta myytiin muutamia vuosia. Vaaleansininen esiliina on vaihtunut tummansiniseen ja sen kuosia muutetaan muutaman vuoden välein. Jotkut piirit ovat teettäneet myyntiin myös tummansinisiä liivejä.

Uutta järjestöasua varten suunniteltiin uusi villatakkimalli, jota voi aikoinaan tilata valmiina tai neuloa itse.

Kirsi Vesterbacka